Zvanična Hrvatska i danas poriče zločin

Na današnji dan 1995. godine Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo je izvršilo napad na izbegličku kolonu Srba iz Krajine, na putu od Bosanskog Petrovca prema Ključu.

Nakon operacije Oluja u kojoj su hrvatske snage napale Republiku Srpsku Krajinu, oko 250.000 srpskih civila izbeglo je prema Republici Srpskoj i Srbiji. Na putu kod Petrovca preletela su ih dva hrvatska borbena aviona MiG-21 i ispalila rakete na izbeglice. U napadu je ubijeno 10 osoba, među kojima i 4 dece, od kojih je najmlađe imalo 6 godina. Takođe, ranjeno je preko 50 osoba.

Hrvatska je sve do 2012. godine odbijala da prizna ovaj događaj, ali se tada u jednom hrvatskom vojnom listu pojavio podatak o dejstvovanju hrvatske avijacije u Oluji, koji je otkrio i napad na izbeglice na Petrovačkoj cesti.

Ipak, zvanična Hrvatska i dalje odbija da sprovede istragu i procesuira odgovorne za ovaj zločin. Hrvatski premijer Andrej Plenković u više navrata je ponovio da piloti neće biti procesuirani i da svaki procesu tom pravcu smatra političkom farsom.

Autor: redportal.rs