Pokrenuta oštra rasprava u francuskom društvu zbog zakona koji premijer pokušava da progura

Francuska vlada je primorana da odloži usvajanje zakona koji bi mogao da zabrani nevakcinisanim ljudima da posećuju javna mesta za vreme zdravstvene krize.

Predlog je iznet u ponedeljak kako bi se izradio okvir za buduće zdravstvene probleme. Ovaj zakon bi premijeru dao ekskluzivno pravo da zabranjuje pristup javnom prevozu i ostalim javnim prostorima za građane koji ne mogu da prikažu negativan test ili dokažu da su vakcinisani.

Nakon što je ovaj predlog uzburkao francusku javnost, francuski ministar zdravlja Olivije Veran dao je izjavu u večernjem dnevniku na jednoj televiziji:

Potrebno je poverenje kod Francuza da izađu i vakcinišu se svojom slobodnom voljom zato što smo još uvek u stanju krize. Vlada neće predstaviti predlog zakona parlamentu narednih nekoliko meseci, odnosno dok ne izađemo iz krize.

Francuska važi za državu čiji građani najviše oklevaju kada je u pitanju vakcinacija. Sumnja u vakcinu dolazi sa svih strana političkog spektra u Francuskoj, dok se gotovo svi protive ovom predlogu zakona za koji kažu da je "ucena".

Autor: redportal.rs

#Covid19

#Francuska

#Vakcina

#korona

#koronavirus