Čip koji sve menja

Istraživači Univerziteta Karnegi Melon obavestili su javnost (časopis Advanced Materials, u saradnji sa Univerzitetom u Pitsburgu) da su blizu završetka istraživanja nanomaterijala, čipa prepunog senzora, koji će u roku od samo nekoliko sekundi moći da detektuje antitela specifična za SARS-CoV-2, odnosno za virus odgovoran za pandemiju COVID-19. Pored detektovanja, biće u mogućnosti da istog trenutka odredi kakva će imunološka reakcija pacijenta biti na vakcinu!

Test identifikuje prisustvo dva antitela virusa u veoma maloj količini krvi (5 mikrolitara). Koncentracija antitela je nevažna, čak iako je ekstremno niska, i dalje će biti detektovana (što je problem u današnjim testovima). Detekcija antitela se vrši preko elektrohemijske reakcije u okviru aparata, a rezultat se odmah šalje preko prostog interfejsa na vaš smartfon.

Rapidna dijagnostika i prevencija širenja bolesti je problem za zdravstvo koji je mnogo širi od trenutne pandemije. Zbog toga što ovaj način testiranja nije ograničen samo na COVID-19, lako se može koristiti i za brzo testiranje mnogih drugih bolesti. Ovakav ekstremno brz način testiranja bi mogao, u budućnosti, rekordno smanjiti rizik da nastanu najrazličitijie pandemije.

Autor: Carnegie Mellon University Mechanical Engineering / Redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#corona

#korona

#koronavirus

#pandemija

#testiranje

#vakcine