Upozorava na istorijski revizionizam Sarajeva

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković potvrdio je da se aktivno radi na podizanju centralnog spomen-obeležja žrtvama Odbrambeno-otadžbinskog rata i da po tom pitanju ne postoje nikakve zakonske prepreke, o čemu se pisalo u medijima.

U intervjuu za Glas Srpske, Stanivuković je potvrdio da se ne čuje sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i da nikad nije imao zabluda da se može postići jedinstvo o nacionalnim temama, ali da je ranije imao više vere u dijalog:

Danas bi takav razgovor i susret bili nemogući. Preterala je. Ona se meša u stvari koje nisu njena nadležnost. Šta ona ima sa filmom Borisa Malagurskog? Ima filmova koji se ni meni ne sviđaju, ali znam, ako se umešam u to, izazvaću stotinu reakcija. Ona ništa nije propuštala. Svela se na to da je njena politika poprilično jednostrana. A vidite da opet biram reči, dovoljno ima tenzija, nema potrebe da ih raspirujemo. Uklonjena je ta tabla na ulazu u Istočno Sarajevo, a ništa na njoj nema provokativno. To je činjenica, onog broja Srba koji je tamo napisan danas u Sarajevu nema. A na Vijećnici i dalje stoji tabla na kojoj piše "srpski zločinci". Na tabli u Istočnom Sarajevu nema zločinaca, samo piše da nema Srba.

Gradonačelnik Banjaluke se osvrnuo i na istorijski revizionizam koji dolazi iz Sarajeva, u pogledu drugačijeg tumačenja srednjovekovne istorije:

Ona govori da je to bosanski kralj. Prihvatam to, ovo jeste Bosna, ali on nije bošnjački. Razlikujemo se po tome što oni prave spomenik kralju Tvrtku da bi nam uzeli deo istorije. I govore o Kulinu banu, smatrajući da je bošnjački vladar. Da, oni jesu vladali na području Bosne, ali su srpski vladari. Banjaluka i mi to radimo istorijski precizno, a oni da izrvše reviziju istorije.

Autor: redportal.rs