Šta je to što se krije na drugoj strani interneta??

Juče se na Red TV prvi put emitovala emisija Urbane legende. Voditelj ove emisije, Cuki juče je gledaocima predstavio tamnu stranu interneta. Kako on kaže, ono što mi vidimo na Guglu je samo 5% celokupnog interneta, a ona druga strana poznata je kao Deep Web.

Foto: Printscreen YouTube/Red Network

Cuki je predstavio razliku između dve strane interneta: one koju koristi ceo svet i one druge do koje nije tako lako doći. Tamnoj strani ili Deep Web-u možete pristupiti samo ako imate poseban alat Tor i tačan link sajta na Deep Web-u. Na dobroj strani interneta imamo Gugl, a na Deep Web-u postoji Hidden Wiki, koji je otkriven sasvim slučajno na početku 2005. godine, a i dan-danas niko ne zna ko stoji iza Hidden Wiki i ko njime upravlja. Nakon otrkića Hidden Wiki, veliki broj drugih sajtova je postao popularnost kod korisnika. Tako recimo, na Sliky Road, sajtu koji je najsličniji Amazonu i Ibeju, možete pronaći ukradena dobra, oružja, mačeve itd. Ovo je jedan od najpopularnijih sajtova na Deep Web-u. Nedugo nakon stečene popularnosti, FBI je uspeo da locira i uhapsi njegovog vlasnika 2013. godine. Silky Road je ugašen, a sve informacije sa sajta su povučene. 

Foto: Printscreen YouTube/Red Network

Foto: Printscreen YouTube/Red Network

Foto: Printscreen YouTube/Red Network

Kako Cuki kaže, mnoge svetske kompanije imaju sajtove na ovoj strani interneta, kao što su recimo Koka Kola i Mek. Razlog tome je što je lakše držati poverljive informacije ovde gde se linkovi sajta razlikuju od onih na "običnom internetu".

Postoji teorija da su se sve najveće svetske sile zajedno udružile i stvorile sistem zahvaljujući kom su napravile rezervne kopije kompletne ljudske istorije na ovom delu interneta. Glavno pitanje je zašto se ovo čuva na ovoj strani interneta. Postoje određeni delovi istorije koji su izmenjeni u javnosti. Ova arhiva zapravo treba da spreči lažiranje i napravi tačan i kompletan vremenski rok. Ova arhiva, kako kaže Cuki, nalazi se na delu tamnog interneta kome je najteže pristupiti. Njegov naziv - Marijanski rov - predstavlja najdublje mesto na internetu. Pretpostavlja se da se u ovoj arhivi nalazi i kompletna Vatikanska biblioteka, a neki teoretičari misle da se ovde nalaze i dokazi da vanzemaljci postoje.

Autor: redportal.rs