Grad Kraljevo će finansijski pomoći roditeljima čija deca borave u licenciranim privatnim predškolskim ustanovama ako za njih nema mesta u gradskoj Predškolskoj ustanovi

Grad Kraljevo će finansijski pomoći roditeljima čija deca borave u licenciranim privatnim predškolskim ustanovama ako za njih nema mesta u gradskoj Predškolskoj ustanovi

Grad će takođe subvencionisati i rad vrtića koji budu otvoreni u okviru neke firme, ili vrtića koje će za decu svojih zaposlenih zajednički otvoriti nekoliko firmi.

Ove predloge danas je usvojilo Gradsko veće, a stupiće na snagu ako ih  podrže odbornici na narednoj sednice Skupštine grada, koja bi trebalo da bude održana do kraja godine.

Mesečni iznos naknade troška boravka utvrdiće naknadno Gradsko veće, a taj iznos može biti maksimalno do 80% ekonomske cene koja važi i za gradsku Predškolsku ustanovu. U slučaju privatnih vrtića ovo pravo pripada roditeljima za čiju decu nema mesta u gradskoj ustanovi, tako da će oni podnositi zahtev, a ne ustanova. Obratno, u slučaju vrtića koje budu otvorila preduzeća, ona će i podnositi zahtev, a ne roditelji.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić je posle sednice Gradskog veća u izjavi za KRUG izrazio nadu da će na ovaj način sva deca čiji su roditelji zaposleni i koju nema ko da čuva, moći da pohađaju vrtiće:

Grad Kraljevo obezbeđuje sredstva za funkcionisanje Predškolske ustanove Olga Jovičić Rita, ali i pored toga postoji duga lista čekanja. U nameri da omogućimo da što više dece pohađa predškolske ustanove, mi smo doneli odluku, koja će se naći pred odbornicima, kojom će se obezbediti sredstva za ovu vrstu subvencije za roditelje i privatne vrtiće. Nadam se da ćemo ovako, kao i kroz finansiranje dela troškova ishrane u vrtićima koje budu osnovali jedna ili više privatnih kompanija, uspeti da smanjimo liste čekanja i opterećenost Predškolske ustanove. Naravno, sve u cilju što komfornijeg boravka dece u vrtićima i finansijskih olakšica za roditelje.

Gradonačelnik je naglasio da je za pun efekat odluke potrebno vreme, ali da se nada da će na kraju biti uključen veliki broj privatnih vrtića, kao i da će ovo podstaći privatne kompanije da otvaraju vrtiće za decu svojih radnika.

Autor: redportal.rs

#Kraljevo

#finansijska pomoć

#privatni vrtić