Cilj da se olakša protok robe i ljudi, poručila premijerka Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Vlade inicijativom Otvoreni Balkan želi da olakša protok robe, ljudi, kapitala i usluga, kako bi svima u zemlji unapredila svakodnevni život i trgovinu, kako bi povećali standard građana.

Ona je obišla prodajno mesto Open Balkan - elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo u smeru ka Severnoj Makedoniji u društvu predsednika Vlade Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog i resornih ministara za saobraćaj, Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim. Brnabić je istakla da trenutno tag za jedinstvenu naplatu putarine može da se koriste samo za putnički saobraćaj, a da će od petka biti omogućen i za kamione i privredu. 

U okviru inicijative Otvoreni Balkan mi već imamo važne rezultate, a kada je premijer Dimitar Kovačevski bio u Srbiji videli smo ogromno povećanje međusobne robne razmene.
View this post on Instagram

A post shared by Prime Minister Ana Brnabić (@anabrnabic)

IZVOR: IG / @anabrnabic

Ana Brnabić rekla je i da Vlada Srbije radi na tome da, zajedno sa drugim regionalnim državama, čitav saobraćajni tranzit Evrope privuče da ide preko zemalja Zapadnog Balkana.

Inicijativa Otvoreni Balkan je otvorena za sve, a kada imate ovakav projekat, koji građanima donose konkretnu korist, onda vidite da i drugi, van ovog regiona, žele da se priključe, kao Hrvatska i Grčka. Ne čitavoj inicijativi, ali da konkretnim projektima.

Naglasila je da je za Srbiju izuzetno važno da se projektu jedinstvene naplate putarine priključe i druge zemlje, jer će to direktno uticati na BDP Srbije.

To znači ekonomski rast. Povećane plate i penzije. Dobro je što mi sada već zahvaljujući ovom projektu radimo svi zajedno da tranzit čitave Evrope povučemo preko Balkana.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas u Preševu da je elektronska naplata putarine između Severne Makedonije i Srbije najbolja potvrda da inicijativa Otvoreni Balkan daje rezultate.

Ako pogledamo istraživanje, inicijativa Otvoreni Balkan ima ogromnu podršku, i dala je rezultate za samo tri meseca. Srpski i makedonski inženjeri su napravili rešenje za jedinstvenu elektronsku naplatu putarine.

Autor: tanjug.rs