Pitanje oko kog trenutno postoji sukob levice i desnice u Švedskoj je pitanje bezbednosti

NATO pakt je nastao 1949. godine, pre svega zbog pretnje od tadašnjeg SSSR-a. Danas ova organizacija broji čak 30 država članica, mahom evropskih. Kako vreme odmiče, krug oko Rusije se sužava, a jedna od retkih država u Evropi koja nije članica ove organizacije je Švedska, ali izgleda da to neće biti još dugo tako.

Izbori u Švedskoj dolaze 2022. godine, a pitanje članstva u NATO se intezivira. Pitanje oko kog trenutno postoji sukob levice i desnicu u Švedskoj je pitanje bezbednosti.

Aktuelna vlast u Švedskoj koju čine Socijaldemokratska partija, Zelena partija i Levičarska partija protive se ulasku u NATO i zalažu se za vojnu neutralnost u "polarizovanom svetu".

Sa druge strane, Umerena, Liberalna, Centristička i Demohrišćanska partija su za ulazak u NATO. Argument koji koriste je bezbednost i odbrana koju garantuje članstvo u ovoj organizaciji. Čak su se i Švedske demokrate priključile pro-NATO agendi, iako su pre bili protiv ulaska u NATO.

Tako je švedski Riksdag sa 204 glasa "ZA" i 145 "PROTIV" usvojio agendu kojom se ovoj skandinavskoj državi omogućava da u jednom trenutku pristupi NATO paktu.

Za Švedsku, ulazak u NATO pakt predstavljao bi veliku političku promenu, nakon skoro 200 godina vojne neutralnosti. Zvanično nisu zauzimali stranu u ratovima još od Napoleonovih pohoda u Evropi.

Autor: redportal.rs

#NATO

#Parlament

#rusija

#švedska