Ljubitelji istorije imaće priliku da licitiraju za predmete koji pripadaju dvojici bivših britanskih premijera

Ljubitelji istorije imaće priliku da licitiraju za predmete koji pripadaju dvojici bivših britanskih premijera na aukciji ovog meseca.

Napola popušenu cigaru Vinstona Čerčila i lulu Harolda Vilsona biće na aukciji Catherine Southon Auctioneers & Valuers 19. jula.

Napola popušena i napola sažvakana cigara u kojoj je Čerčil uživao u svojoj rezidenciji u Čartvelu dok je gledao film Ben Hur. Kasnije ga je dao policajcu koji je bio deo bezbednosnog tima u njegovoj porodičnoj kući i molio Čerčila da mu ga da za uspomenu.

Božićnu čestitku koja je poslata vlasniku 1963. i pismo kojim se potvrđuje da je cigara sa oznakom Romeo i Julija sada stavljena na prodaju od strane policajčeve porodice i očekuje se da će koštati između 700 i 900 evra.

U međuvremenu, Vilsonova drvena lula, za koju se zna da mu „pomaže da se opusti“, potvrđena je i zvaničnim pismom samog bivšeg premijera sadašnjem vlasniku koji ju je kupio na dobrotvornoj aukciji 1979. godine. Očekivana cena je između 349 evra i 580 evra.

- Drago mi je što ćemo na aukciju staviti dva kultna dela koja pripadaju političkim memorabilijima dvojice poznatih premijera u tako važnom periodu naše političke istorije - rekla je Ketrin Saton, predstavnica aukcijske kuće.

Autor: redportal.rs