Nemerljivo efikasnija od dosadašnjih biogoriva baziranih na kukuruzu i šećeru 🧐

Prema istraživanjima Sidnejskog univerziteta, Univerziteta Ekseter i Adelaidskog univerziteta, biljka agava, od koje se destiluje tekila, možda će početi da se koristi u Australiji kao bolja varijanta ekološkog goriva.

Efikasni proces koji koristi malo vode takođe može lako da proizvede etanol (za dezinfekciju), kome je potražnja drastično porasla tokom pandemije COVID-19.

U članku objavljenom u časopisu Journal of Cleaner Production agronom Sidnejskog univerziteta profesor Danijel Tan sa svojim kolegama je analizirao potencijal produkcije bioetanola iz agave, koja je sukulent sa velikom koncentracijom šećera u sebi. U članku je kratko sumirao:

Agava je idealna biljka po ekologiju, ostavlja mali otisak i možemo je lako uzgajati radi proizvodnje goriva baziranom na etanolu i zdravstvenih proizvoda. Može lako i brzo da raste u poluaridnim regionima, i to bez navodnjavanja; ne takmiči se za resurse sa drugim biljkama niti joj je potrebna voda ili đubrivo. Takođe, agava je prirodno otporna na vrućinu i sušu.

Prema istraživanjima, bioetanol dobijen iz agave je superioran u odnosu na iste tipove goriva dobijene preradom kukuruza i šećerne trske, posebno u kontekstu resursa potrebnih da bi se gorivo dobilo.

Prema studiji, šećerna trska daje 9.900 litara bioetanola po hektaru. Sa druge strane, agava, iako ne dostiže godišnji prihod šećerne trske, drastično je isplativija po svim drugim stavkama - intenzitet obrade, toksičnost po zemljište, potrošnja vode, itd.

S obzirom na nastavak daljeg drastičnog pada potražnje nafte i polakog izbacivanja iz upotrebe fosilnih goriva, agava će biti biljka budućnosti.

Autor: University of Sidney / redportal.rs

#Agava

#Biogorivo

#Prirodna sredina

#Tekila

#ecofriendly

#ekologija