Od osmanskih vremena do savremenog doba

Srpska književna zadruga objavila je novo, prošireno i dopunjeno izdanje knjige Znameniti Srbi islamske veroispovesti, čiji je autor srpski istoričar Salih Selimović.

Novo izdanje donosi više od 70 biografija Srba muslimana, koji su sa uzimanjem nove vere ostali u srpskom nacionalnom identitetu. Veliki vezir Mehmed-paša Sokolović, Husein-kapetan Gradaščević, Omer-paša Latas, pesnik Osman Đikić, revolucionar i Heroj SSSR-a Mustafa Golubić, filozof i političar Hasan Rebac, novinar Alija Konjhodžić, političar Mustafa Mulalić, književnik i akademik Meša Selimović samo su neki od imena Srba muslimana čije biografije Selimović nudi u ovoj knjizi.

U pogovoru knjige, penzionisani profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i inostrani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske dr Darko Tanasković podseća da je Srpska književna zadruga još 1906. godine objavila knjigu Znameniti Srbi Muslimani sa biografijama 5 Srba istaknutih i uticajnih u vreme Osmanskog carstva.

Sada ih ima preko 70 - uglednih imena, ličnosti i dela iz mnogih oblasti. Razmatrajući njihove živote i opredeljenja kao ostavštinu za budućnost, uz odlično poznavanje literature i izvora, Salih Selimović sugeriše duh znanja i poštenja, tolerancije i uvažavanja.

Salih Selimović je rođen 1944. godine u selu Tešanj. Poreklom je iz porodice Vujovića, koja je primila islam. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, studirao je u Sarajevu i radio kao nastavnik istorije u Sjenici, a bio je i direktor dve osnovne škole kod Bijelog Polja. Autor je više knjiga o poreklu naroda Sjenice i Stare Raške, Srbima muslimanima, kao i njihovoj ulozi u Ravnogorskom pokretu i Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini. Dobitnik je Vukove nagrade (2013).

View this post on Instagram

A post shared by Српска књижевна задруга (@skzadruga)

IZVOR: IG / @skzadruga

Autor: Filip Pejković