Atentator i dalje služi zatvorsku kaznu

Na današnji dan 1968. godine u atentatu u Los Anđelesu ubijen je senator Robert F. Kenedi - Bobi, mlađi brat 35. američkog predsednika Džona F. Kenedija. Atentat je izvršen u vreme kampanje za stranačku nominaciju za predsednika SAD, a Bobi je pokušavao da osvoji nominaciju Demokratske stranke.

Robert F. Kenedi je rođen 20. novembra 1925. godine u Bruklinu, savezna država država Masačusets, kao sedmo dete političara, biznismena i diplomate Jozefa F. Kenedija Starijeg. Posle službe u rezervi Američke ratne mornarice, pohađao je studije na Harvardu, a zatim diplomirao pravo na Univerzitetu u Virdžiniji.

Radio je u Ministarstvu pravde, kada je odlučio da se posveti politici i pomogne bratu Džonu u kampanji za Senat. Džon je tada već bio član Predstavničkog doma Kongresa, a njegova pobeda na izborima za Senat 1952. godine u državi Masačusets otvorila mu je put za predsedničku trku.

IZVOR: YT / Face the Nation

Bobi se proslavio sukobom sa Džimijem Hofom, američkim sindikalcem, koga je optužio za korupciju. Posle pobede Džona Kenedija na izborima za predsednika SAD 1960. godine, Robert postaje državni tužilac i dolazi na čelo Ministarstva pravde. Osim toga, bio je i bratov najbliži savetnik u velikim izazovima, poput Kubanske raketne krize koja je mogla da dovede do Trećeg svetskog rata.

Njegov brat je ubijen 1963. godine u atentatu u Dalasu, pa je Bobi ubrzo odstupio iz nove administracije Lindona Džonsona i krenuo u kampanju za Senat. Pobedio je republikanskog protivkandidata u državi Njujork i postao senator.

Robert Kenedi je ubijen 1968. godine, dok je trajala kampanja za nominaciju demokrata za predsedničke izbore, gde je Bobi bio favorit. Na njega je, prema službenoj verziji, 5. juna pucao Sirhan Sirhan, Palestinac iz Jerusalima, zbog podrške Izraelu u Šestodnevnom ratu. Odmah su ga savladale Kenedijeve pristalice, ali je on preminuo 26 sati kasnije u bolnici. Sirhan i danas služi doživotnu kaznu zatvora za Bobijevo ubistvo. Više puta je tražio uslovni otpost i poslednji put je odbijen 1. marta 2023. godine.

Bobijev sin Robert F. Kenedi Mlađi je 2018. godine posetio Sirhana u zatvoru i za Vašington Post izjavio kako je siguran da on nije ubio njegovog oca.

Autor: Filip Pejković