I ukusno i zdravo - šta više da se poželi!

Topla čokolada je verovatno piće vašeg detinjstva. Tada ste čekali zimu da biste pripremili šolju ukusne čokolade (i nekoliko bombona na vrhu) za mamu. Godine su prošle, ali žudnja za toplom čokoladom ostaje nepromenjena. Kad se sve oko vas uruši, miris kakaoa ili čokolade koji se topi stvara osećaj nostalgije i olakšanja.

Ali ono što možda ne znate je da vam pored udobnosti može pružiti i razne koristi za vaše zdravlje. - Što je veći sadržaj kakaa, veće su i koristi - kaže nutricionistkinja Bridžit Cejtlin. I evo koje su:

Foto: Unsplash.com

Pun je antioksidanata - Prema nutricionistu, kakao u prahu je bogat polifenolima, koji su poznati moćni antioksidanti koji su telu potrebni. Preciznije, a prema rezultatima istraživanja, oni smanjuju upale i krvni pritisak dok istovremeno poboljšavaju nivo holesterola. Takođe je bogat flavonoidima, antioksidantima koji smanjuju rizik od moždanog udara, srčanog udara, raka i poboljšavaju raspoloženje.

Foto: Unsplash.com

Vruća čokolada je izvor hranljivih sastojaka - Većina hranljivih materija nalazi se u toploj čokoladi. Kalcijum, magnezijum, kalijum i bakar. To znači smanjenu hipertenziju i pritisak i vrlo dobro zdravlje kostiju. Magnezijum prirodno snižava nivo kortizola, što znači da se stresom možete oprostiti šoljicom vruće čokolade.

Autor: redportal.rs

#tola čokolada

#ukusno

#zdravlje