Prigožin bez dlake na jeziku

Kako je izjavio vođa plaćenika Vagner grupe Jevgenij Prigožin, revolucija bi mogla da potrese Rusku Federaciju u slučaju da se nastave problemi i loše napredovanje u ratu u Ukrajini. Njegove reči samo još više produbljuju sumnju u to da je nastao jaz između predsednika Vladimira putina i vojnog vrha ruske armije.

Prigožin je u intervjuu izjavio da su snage Moskve nespremne da se odupru snagama lojalnim Kijevu kada one upadnu na samu teritoriju Rusije.

Lider vagnera konstantno kritikuje rusku tradicionalnu vojnu hijerarhiju u svojoj borbi oko moći sa vojnim vrhom Rusije i time ko će voditi operacije u Ukrajini. Ranije ovog meseca okrivio je ruske komandujuće oficire za desetine hiljada mrtvih vagnerovaca koji su direktan razlog nedostatka municije.

Njegovi komentari su poprilično vatreni čak i za nekoga koga svi smatraju za slobodoumnog saveznika Putina. Kao što je to često radio do sada, Prigožin je apelovao na Moskvu da dodatno pritisne i uloži još napora u rat u Ukrajini, pozivajući ruskog predsednika da proglasi ratno stanje i da objavi novi talas mobilizacije.

Otvoreno je upozorio da ako ruski gubici nastave da se gomilaju, sve podele i svađe će rezultirati novom revolucijom poput one koja je bila 1917. godine.

Prvo će ustati vojnici, nakon njih njihove porodice i najbliži. Pogrešno je misliti da ih je samo nekoliko stotina, već ih je na desetine hiljada, na desetine hiljada rođaka mrtvih i poginulih. I biće ih najverovatnije i na stotine hiljada, mi to ne možemo izbeći.

Autor: redportal.rs

#Generalštab

#Kijev

#Kriza

#Moskva

#Pobeda

#Poraz

#Prigo

#Ruska Federacija

#Vagner

#borba

#borbe

#desetine hiljada

#hiljade mrtvih

#in

#komanda

#moć

#municija

#nezadovoljstvo

#oficiri

#organizacija

#pobuna

#povlačenje

#revolucija

#rusija

#stotine hiljada

#vojna hijerarhija