Šojgu je istakao da su zapadne zemlje u suštini započele neobjavljen rat protiv Moskve i Minska

Sporazum Moskve i Minska o razmeštanju nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji ne doprinosi deeskalaciji situacije, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

- Naravno, ovo nije korak ka deeskalaciji, ovo nije korak ka smanjenju tenzija. Ovo je korak koji samo povećava tenzije, što se može posmatrati kao dalja eskalacija i dalja provokacija u kontekstu protivpravne agresije Rusije i Belorusije, koja sarađuje sa Moskvom - rekao je Stano.

On je dodao da će Evropska unija veoma pažljivo pratiti razvoj situacije.

Ministri odbrane Belorusije i Rusije Viktor Hrenin i Sergej Lavrov potpisali su danas u Minsku dokumente koji definišu proceduru skladištenja ruskog nuklearnog oružja u specijalnom skladištu na teritoriji Belorusije.

- Tokom sastanka potpisani su dokumenti kojima se definiše procedura skladištenja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Republike Belorusije - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Belorusije.

Da bi izbegao nejasnoće u vezi sa ruskim taktičkim nuklearnim arsenalom u Belorusiji, Šojgu je pojasnio da kontrola nad oružjem i odluka da se ono koristi ostaju prerogativ Moskve.

Šojgu je takođe istakao da su zapadne zemlje u suštini započele neobjavljen rat protiv Moskve i Minska.

- Danas zajedno stojimo protiv kolektivnog Zapada, koji u suštini vodi neobjavljeni rat protiv naših zemalja - rekao je Šojgu.

On je dodao da je u toku sprovođenje mera za povećanje borbene gotovosti ujedinjenih oružanih snaga NATO-a u istočnoj Evropi.

- Razmeštaju se dodatni vojni kontingenti i raspoređuje vojna infrastruktura, intenziviraju se borbene i izviđačke aktivnosti u blizini granica savezne države (naddržavne zajednice Rusije i Belorusije) - istakao je Šojgu.

Autor: redportal.rs

#EU

#Minsk

#Moskva

#Sporazum