Povodom 25. maja Međunarodnog dana nestale dece, nevladina organizacija Nestala deca Evropa saopštila je da u Evropi svake godine nestane 250.000 dece

Povodom 25. maja Međunarodnog dana nestale dece, nevladina organizacija Nestala deca Evropa saopštila je da u Evropi svake godine nestane 250.000 dece, što je ekvivalent nestanku jednog deteta na svaka dva minuta.

Evropska mreža besplatnih telefona 116.000 za nestalu decu prošle godine primila je ukupno 70.855 poziva u vezi sa 6.668 slučajeva. Mreža pruža deci i porodicama besplatnu i neposrednu emocionalnu, psihološku, socijalnu, pravnu i administrativnu podršku 24 sata dnevno.

Prema statistici za 2022. porodičnu kuću napustilo je 337 dece, od čega je 283 dece starije od 14 godina. Iz institucija je pobeglo 1.198 dece, a najveći broj je dečaka starijih od 14 godina.

Čak dve trećine dece koja su pobegla vraćaju se u roku od nedelju dana, ali ako se ne promeni situacija zbog koje su pobegli, šanse da ponovo pobegnu su veće. Istovremeno, deca koja beže iz svojih porodica ili institucija izložena su povećanom riziku od trgovine ljudima i seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja.

Nestala deca u Evropi poziva na primenu postojećih najboljih praksi i tehničkih mogućnosti, što podrazumeva uvođenje sistema za upozoravanje šire javnosti u slučaju nestanka deteta, kao što je američki „AMBER Alert” (AMBER America's Missing : Broadcast Emergenci Response).

Autor: redporal.rs

#deca

#nestala deca

#nestank