Još jedna potvrda čvrste saradnje Moskve i Pekinga

Kako je jasno izjavio predsednik Kine Si Đinping, Kina i Rusija čvrsto podržavaju jedna drugu u svim najvažnijim stvarima koji se tiču njihovih centralnih i suštinskih interesa. Predsednik Kine je izjavu preneo ruskom premijeru Mihajlu Mišustinu, kako prenosi objava za medije pročitana na kineskoj nacionalnoj televiziji.

Premijer Mišustin se trenutno nalazi u poseti Kini tokom koje će, kako je predviđeno, bilateralna saradnja dostići novi rekordni nivo od 200 milijardi godišnje.

Si je naveo da obe strane treba da nastave da unapređuju ekonomiju, trgovinske i investicione veze, kao i da konsoliduju i šire saradnju u energetskom sektoru. On je takođe dodao da je Kina voljna da sarađuje sa Rusijom i drugim zemljama Evrazijske ekonomske unije, posebno sa Jermenijom, Belorusijom, Kazahstanom i Kirgistanom, u kome bi promovisali izgradnju tzv. Pojasa i puta - inicijative za formiranje otvorenog regionalnog tržišta kroz koji bi se osiguro stabilni logistički lanac za razvoj industrije.

Kineski lider je dodao da će obe strane poboljšati koordinaciju na multilatelarnim forumima, uključujući i u Ujedinjenim nacijama, Šangajskoj organizaciji za saradnju, BRICS kao i G20.

Autor: redportal.rs