Pretnja da se pojavi još jedan oblik koji izaziva nove talase bolesti i smrti ostaje

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je u utorak države članice da će se pojaviti smrtonosnija bolest od COVID-19, i pozvao ih da sprovedu reforme potrebne za pripremu za narednu pandemiju.

Istakao je da je sada vreme da se krene sa pregovorima o sprečavanju sledeće pandemije.

- Ako ne napravimo promene koje se moraju napraviti, ko će onda to da uradi? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo? - upitao je Tedros i upozorio da će sledeća pandemija doći, prenosi Independent.

- Pretnja da se pojavi još jedan oblik koji izaziva nove talase bolesti i smrti ostaje. I ostaje opasnost da će se pojaviti još jedan patogen sa još smrtonosnijim potencijalom - istakao je Gebrejesus.

Na desetodnevnoj godišnjoj skupštini Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi razgovaraće se o globalnim zdravstvenim izazovima, što uključuje i buduće pandemije, iskorenjivanje dečije paralize i podržavanje napora za ublažavanje vanredne zdravstvene situacije u Ukrajini.

Članice organizacije pripremaju nacrt sporazuma o pandemiji koji bi trebalo da bude usvojen na skupštini sledeće godine.

- Posvećenost ove generacije sporazumu o pandemiji je važna jer je upravo ova generacija iskusila koliko užasan može da bude jedan mali virus - rekao je Tedros.

Autor: redportal.rs