Tradicionalno, pripadnici Vojske Srbije biće i deo litije koja će 25. maja biti organizovana povodom Spasovdana, slave Grada Beograda.

Pripadnici Vojske Srbije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske ispratiće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog u sredu, 24. maja, iz Valjeva u Beograd, gde će narednog dana biti pronet ulicama prestonice na čelu Spasovdanske litije.

Vojska Srbije učestvovaće u prenosu kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja iz mesta njihovog stalnog prebivanja – manastira Lelić kod Valjeva do Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, kao i u litiji od Pokrovske crkve do Hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu.

Takođe, pripadnici Vojske Srbije učestvovaće i u prenosu i pratnji moštiju do Vaznesenjske crkve u Beogradu, gde će biti dočekane u večernjim časovima pred praznično bdenije.

Tradicionalno, pripadnici Vojske Srbije biće i deo litije koja će 25. maja biti organizovana povodom Spasovdana, slave Grada Beograda.

Vikar patrijarha Petar Toplički objasnio je u razgovoru za RTS zašto je patrijarh doneo odluku da mošti baš ovog svetitelja budu na čelu litije.

Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu, rekao je vikar Toplički.

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ Vladislav Ribnikar.

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje, rekao je Toplički.

Autor: RedPortal