U svakom slučaju, SAD će podržati zajednički međunarodni program obuke za pripremu ukrajinskih pilota za upravljanje mlaznjacima

Šef američkog ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal smatra da avioni F-16 neće značajno uticati da Ukrajina vojno pobedi Rusiju, priznajući da borbeni avioni američke proizvodnje neće biti prekretnica u ratu jer vazdušne snage ne igraju odlučujuću ulogu u sukobu.

- Avioni F-16 daće Ukrajincima povećanje sposobnosti koje trenutno nemaju, ali to neće biti dramatično promeniti rat, što se mene tiče, za njihove ukupne vojne sposobnosti - izjavio je Kendal u ponedeljak na događaju u Vašingtonu

Nakon što su mesecima govorili da SAD neće isporučivati F-16 Kijevu, ipak prošle nedelje, administracija predsednika Džoa Bajdena nagovestila je da će pomoći Ukrajini da nabavi avione.

- Još nije doneta odluka o tome da li će Vašington poslati F-16 direktno ili će samo dozvoliti evropskim saveznicima da ih dostave Ukrajini - rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan za Si-En-En.

U svakom slučaju, SAD će podržati zajednički međunarodni program obuke za pripremu ukrajinskih pilota za upravljanje mlaznjacima.

Ukrajinski zvaničnici su mesecima pokušavali da ubede svoje zapadne dobrotvore da obezbede F-16, tvrdeći da će oni imati veliki uticaj u sukobu sa Rusijom. Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat izjavio je u subotu da kada Kijev doda svom naoružanju F-16, „pobedićemo u ovom ratu“.

pročitajte još

ZELENSKI NA FRONTU ⚔

Autor: redportal.rs