Prema Šolcu, jedan od razloga za to je što postoji čitav niz zahteva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni

Ukrajina verovatno neće moći da postane članica NATO u dogledno vreme jer ne ispunjava niz uslova za prijem, izjavio je sinoć nemački kancelar Olaf Šolc.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ranije ovog meseca da su se sve članice alijanse složile da dočekaju Kijev, ali samo ako i kada pobedi Rusiju.

Šolc je za nemački list Di Velt rekao da bi za sada zapadne pristalice Ukrajine trebalo da se usredsrede na to da pomognu Kijevu da se odbrani, a da će u budućnosti biti neophodno razgovarati o bezbednosnim garancijama za Kijev.

- Ali sada smo daleko od toga - rekao je Šolc.

Na pitanje da li bi teoretski podržao ulazak Ukrajine u NATO nakon završetka vojnog sukoba sa Rusijom, nemačka kancelarka je rekla da je #svima jasno da to neće biti na dnevnom redu u bliskoj budućnosti“.

Prema Šolcu, jedan od razloga za to je što postoji čitav niz zahteva koji pripadaju kriterijumima NATO-a koje Ukrajina trenutno ne može da ispuni.

Autor: redportal.rs