Veliki skandal trese Španiju

Za vikend se u španskoj La ligi igralo 35. kolo a najviše pažnje na sebe skrenuo je meč između Valensije i Reala. Ali nije fudbal bio u centru pažnje već događaji sa navijačima pre i tokom utakmice.

U utakmici u kojoj je Valensija slavila sa 1:0 brazilski fudbaler Vinisijus u završnici meča dobio je crveni karton. Ali sam događaj izazvao je veliku reakciju svetske javnosti. Naime, pre utakmice dok su igrači Reala izlazili iz klupskog autobusa navijači domaćeg tima na rasnoj osnovi vređali su Vinisijusa.

Sve to se prelilo i na tribine zbog čega je u završnici meča Vinisijus besno reagovao na uvrede u celokupnom metežu po licu udario protivničkog igrača.

Vinisijus je optužio ligu za sve što se dogodilo:

Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. To nije fudbal, to je La liga.

Na tu izjavu nadovezao se prvi čovek lige Tebas rečima:

Pošto oni koji bi trebalo da objasne šta je La liga i kako može da dejstvuje u slučajevima raszima, nisu to učinili, pokušali smo mi da ti objasnimo, ali se nisi pojavio na dva zakazana sastanka koja si sam inicirao. Pre nego što kritikuješ i vređaš La ligu, moraš prethodno dobro da se informišeš. Ne dozvoli sebi da budeš izmanipulisan i potrudi se da u potpunosti razumeš moć drugih i sve što radimo zajedno.

Nakon svega Vinisijus je iznep činjenice da se sve to ne dešava prvi put što je dodatno rasplamsalo stvari:

Nije se ovo desilo prvi put, niti drugi, a ni treći. Rasizam je u Primeri postao normalan. Takmčenje ga smatra normalnim, FS Španije i naši protivnici ga ohrabriju. Žao mi je zbog toga. Šampionat je nekad pripadao igračima kao što su Ronaldinjo, Ronaldo, Kristijano i Mesi, a danas pripada rasistima. Divna nacija me je prihvatila i volim je, ali je iz rasističkih zemalja uvela novi oblik ponašanja. Žao mi je Španaca koji se neće sa mnom saglasiti, ali u mojoj zemlji, u Brazilu, Španija se danas tretira kao rasistička država. Primeri za tako nešto stižu iz kola u kolo i nemam način da se odbranim. Uprkos tome dovoljno sam jak da isteram ovu stvar do kraja. Čak i kako nisam odavde.

U odbranu Vinisijusa stao je i njegov trener Karlo Anćeloti:

Zar posle svega želite da pričamo o fudbalu? Neću da govorm i igri, već o tome šta se desilo. Vinisijus nije želeo da nastavi igru zbog uvreda, međutim, nisam hteo da ga povučem na klupu, objasnio sam mu da nije krivac, več žrtva i zato je nastavio. Kasnije je dobio besmislen crveni karton. Jasno je da problem postoji, ali Vini nije problem, već La liga ima probleme i zbog ovakvih situacija moraju da se prekidaju utakmice. Kad publika na celom stadionu koristi rasističke uvrede onda igra mora da stane, a rival pobedi 3:0. Nema drugog načina. To sam predočio sudiji, na šta mi je pojasnio da protokol predviđa da unapred obavestimo arbitre i da će prekinuti meč samo ako se sporno skandiranje nastavi. Vinisijusa su vređali od prvog minuta. Ljut je, utučen i tužan. Nikad u životu nisam čuo da ceo stadion skandira: „Majmune, majmune, majmune...“ Ne može ovo tek dako da prođe.

Očekuje se reakcija lige, ali i reakcija Reala koji ima veliki uticaj ne samo u svojoj državi već u celokupnom fudbalskom svetu. Nema sumnje da se na ovome neće završiti i da će Real štititi svog igrača.

Ovakvim stvarima definitivno nije mesto na fudbalskim terenima, a upravo zbog toga je mnoge na društvenim mrežama iznenadila reakcija glavnog čoveka lige.

Autor: redportal.rs