Glumac sa najviše filmskih uloga u bivšoj Jugoslaviji

Na današnji dan 2016. godine preminuo je srpski filmski i televizijski glumac Velimir Bata Živojinović.

Bata se rodio 1933. godine u Jagodini, a odrastao u kosmajskom selu Koraćica, odakle su mu bili roditelji. Još u detinjstvu dolazi u Beograd, po prirodi službe svojih roditelja i otkrilike u istom delu grada provodi najveći deo života.

Glumom se bavio od 15. godine u Akademskom pozorištu kod čuvene Soje Jovanović. Međutim, nekoliko puta je bez uspeha pokušavao da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i Novom Sadu. Kako je prijemni ispit samo jednom godišnje, do sledeće godine je morao da radi, pa je tako bio milicioner, moler, stolar i opštinski izvršitelj, a sva ta iskustva kasnije su mu značajno pomogla u ulogama koje je dobijao.

IZVOR: YT / Miloš Rajić

Prvu filmsku ulogu ostvario je 1955. godine na filmu Pesma sa Kumbare. Važi za glumca sa najviše uloga na prostorima bivše Jugoslavije i procenjuje se da je igrao u oko 350 filmova, uključujući i 17 vesterna.

Najpoznatiji je po ulogama u partizanskim filmovima, jugoslovenskim vesternima, a tom žanru pripada i njegova najpoznatija uloga u filmu Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca iz 1972. godine.

Bata je 1990. godine izabran za narodnog poslanika ispred Socijalističke partije Srbije, a bio je i kandidat SPS-a na predsedničkim izborima 2002. godine. Preminuo je 2016. godine u Bolnici Sveti Sava u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

IZVOR: YT / Aleksandar Marić

Autor: redportal.rs