Lišen osnovnih prava, a stavovi Državne komisije ideološki motivisani - navodi se u saopštenju suda

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Valjevu o rehabilitaciji Nikole Kalabića, a ovo rešenje je sada pravosnažno.

Proces rehabilitacije pokrenut je 2009. godine od strane Vesne Dragojević, Kalabićeve unuke. Viši sud u Valjevu je 2017. godine doneo prvo rešenje o rehabilitaciji, koje je naredne godine poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje od strane Apelacionog suda. Sud je u avgustu 2022. godine ponovo doneo rešenje o rehabilitacije, ali je i na to uložena žalba. U saopštenju ovim povodom, posebno se govori o sastanku Kalabića sa nemačkim snagama, koje se ocenjuje kao taktički potez koji ne dovodi u pitanje generalno opredeljenje Jugoslovenske vojske u otadžbini:

Što se tiče razgovora Nikole Kalabića i njihovih saradnika sa nemačkim predstavnicima (najverovatnije 11. avgusta 1944. godine), kada je traženo oružje za borbu protiv komunista, o tome postoji jedna fotografija, koja je često osporavana u pogledu autentičnosti, ali ova dva navedena događaja, prema iskazu svedoka, predstavljaju taktičke poteze koji ne mogu dovesti u pitanje generalno opredeljenje Jugoslovenske vojske i otadžbine, odnosno četničkog pokreta i Nikole Kalabića, a što je pravilno prihvatio i prvostepeni sud.

Sud je utvrdio da je Kalabić lišen života i imovine, odnosno elementarnih prava, a da su stavovi Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača bile motivisane političkim i ideološkim razlozima.

Nikola Kalabić je bio rezervni inženjerijski poručnik Jugoslovenske vojske, koji je u Drugom svetskom ratu bio komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini i nalazio se pod komandom armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Nemačke snage su 1944. godine protiv njega vodile operaciju Hajka. Za snage pod njegovom komandom vezuju se dva ratna zločinca - u Drugovcu i Vraniću.

Kalabić je 1943. godine organizovao prijem savezničke misije koju su činili pukovnik Albert Sajc i kapetan Valter Mensfild. Sajc je Kalabiću poklonio svoju oficirsku značku i pištolj, a kasnije je o njemu zapisao:

Bio je najzanimljivija ličnost četničkog pokreta. Visok, vitak, snažne građe, lepih crta lica, lako prepoznatljiv. Imao je crnu gustu bradu, koja mu je savršeno pristajala i zelene oči koje su prosto streljale.

Prema zvaničnoj verziji, pripadnici OZNE su nakon rata zarobili Kalabića i naterali ga na saradnju sa njima u operaciji zarobljavanja Mihailovića, što je prikazano u televizijskoj seriji Poslednji čin. Druga verzija kaže da je poginuo 19. januara 1946. godine u borbi sa pripadnicima OZNE kod Degurićke pećine.

Autor: redportal.rs