SPC podržava dijalog i nudi principe pregovora

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve osudio je agresivne poteze prištinskih vlasti usmerene protiv srpske zajednice i crkve na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju na sajtu Patrijaršije.

U saopštenju se konstatuje da je proteklih nekoliko godina zabeleženo više desetina napada na pripadnike srpskog naroda, domove, imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Navodi se i da bi priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova bilo kršenje međunarodnog prava:

Na zasedanjima Svetog arhijerejskog sabora svih prethodnih godina naša crkva je jasno i nedvosmisleno ukazivala i na ovogodišnjem zasedanju ukazuje na to da bi prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, bilo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, utemeljenim na Povelji Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim aktima i principima. Tako nešto nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije.

Foto: Twitter.com/DecaniManastir

Ističe se i da se Srpska pravoslavna crkva nalazi u teškoj situaciji, te da se suočava sa učestalim napadima na hramove i sprečavanjem obnova svetinja oštećenih između 1999. i 2004. godine, kao i činjenicom da prištinske vlasti ne žele čak ni da prihvate ime SPC. Sabor upozorava da ovakvi postupci mogu voditi u dalje represivne mere i ukroziti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Sveti arhijerejski sabor izražava podršku nastavku dijaloga i mirnom rešavanju otvorenih pitanja, uz spremnost da i SPC pruži doprinos tom procesu. Navodi se i da je potrebna veća međunarodna zaštita od diskriminatornih postupaka vlasti u Prištini, kao i međunarodne garancije i nadzor. Traži se i da se posebna pažnja u pregovorima posveti pitanju očuvanja identiteta, crkvene organizacije, sprečavanju istorijskog revizionizma, očuvanju imovine i pružanju ekonomskih olakšica za normalno funkcionisanje Eparhije raško prizrenske.

Sabor apeluje kako na Albance tako i na Srbe da teškoće koje imaju rešavaju u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja, tim pre što je Božja volja bila da oba naroda dele isti životni prostor Kosova i Metohije, a posebno na Albance onih područja u kojima oni čine većinu, da učine sve kako bi se ostvarila maksimalna međusobna tolerancija i međusobno poštovanje u cilju što normalnijeg i boljeg života za svakog građanina Kosova i Metohije. Sve probleme u međusobnim odnosima mogu i treba da rešavaju dijalogom. Iskreno uvereni da je suživot Srba i Albanaca na Kosovu ne samo moguć već i neophodan, jer nas je Bog uputio jedne na druge, molimo se Gospodu da na Kosovu i Metohiji zavlada mir i da bude uspostavljen normalan život sa sve koji tamo žive.

Autor: redportal.rs