Bizaran slučaj je ovih dana konačno dobio pravosudni epilog

Pune tri godine vodio se u Hrvatskoj pravosudni postupak protiv majke (30) koju je policija optužila da je tokom noći zajedno sa sinom (6) lupala po parketu stana, prenosi Danica.hr.

Bizaran slučaj je ovih dana konačno dobio pravosudni epilog, pa je Visoki prekršajni sud u Zagrebu doneo pravosnažnu presudu u tom neobičnom slučaju.

Prema prvostepenoj presudi, majka je prijavljena jer je krajem novembra 2019. godine oko 2.30 sati ujutro u Karlovcu “narušavala javni red i mir, na način da bi u nekoliko navrata snažno lupala po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemirivala stanare stambene zgrade”.

- U istim situacijama i njeno dete (6) u prisutnosti majke u nekoliko navrata lupalo je nogama po parketu stana, stvarajući glasnu buku koja bi uznemiravala stanare, a činio je to kao posledicu lošeg vaspitanja jer je majka podsticala dete na činjenje prekršaja - navodilo se u policijskoj prijavi.

Prekršajni sud majku je oslobodio optužbe da je time narušavala javni red i mir, ali MUP se nije dao pa je Policijska uprava karlovačka uložila žalbu na presudu. Ipak, Visoki prekršajni sud u Zagrebu ovih je dana žalbu odbacio kao neosnovanu i majku pravosnažno oslobodio "greha", kako piše Telegraf.rs.

- Kako se majci stavlja na teret da je stvarala buku u svom stanu, odnosno da je glasnu buku stvarao njen sin u stanu, koja je uznemirila stanare stambene zgrade, očigledno je da mesto počinjenja prekršaja nije javno mesto, niti se posledica radnje odrazila na javnom mestu.

- Privatan stan nema obeležja javnog mesta. Delo izvršeno na takvom mestu može da ima obeležja prekršaja, pod uslovom da se radnja izvršenja, konkretno glasna buka, reflektovala, odnosno čula na javnom mestu.

- Ipak, u činjeničnom opisu nije naznačeno da bi se glasna galama čula na javnom mestu, niti da se reflektovala na javnom mestu, pa proizlazi da nedostaju konstitutivni elementi prekršaja pa je majka s pravom oslobođena optužbe - zaključio je Visoki prekršajni sud.

Autor: Telegraf.rs