Od sutra elektronski sistem prijave nasilja nad decom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na sednici Narodne skupstine posvećenoj bezbednosnim merama posle dve tragedije koje su se dogodile pre dve nedelje da je parlament jedini forum u kome ozbiljni i odgovorni političari treba da raspravljaju o merama koje društvo preduzima i ukazala da ovo nije vreme za političke podele.

Premijerka Brnabić je navela:

Kao neko ko duboko veruje u demokratske vrednosti, verujem da je Narodna skupština pravo mesto za razgovor o svim temama, a ne performanse, a posebno o temama koje su ovako teške i ovoliko važne za naše društvo i za naše građane.

Ona je dodala da će odgovarati na pitanja poslanika i raspravljati koliko god treba o bezbednosnoj situaciji pre i posle tragedija, o merama koje su preduzete, očekivanjima od njih i dokle se stigli sa njihovom implementacijom.

Ana Brnabić je izjavila i da će od sutra početi primena elektronskog sistema prijave nasilja nad decom na platformi Čuvam te.

Rekla je i da su, u skladu sa programom rada Vlade do 2026. godine i prioritetom unapređenja bezbednosti dece, mladih i prosvetnih radnika u ustanovama vaspitanja i obrazovanja preduzete aktivnosti za puštanje u rad elektronskog sistema prijave nasilja za građane i nadležne organe i ustanove u okviru nacionalne platforme za prevenciju nasilja koja uključuju decu.

To je platforma - Čuvam te. Pored video snimaka sa predavanjem na različite teme u vezi sa bezbednošću i vršnjačkim nasilje, na platformi Čuvam te, kreraran je sistem za prijavu nasilja koji će koristiti građani, nadležni organi i ustanove.

Autor: tanjug.rs