Savezna država Tiringija se graniči sa saveznom državom Hesen, ali prva je bila deo Istočne, a druga Zapadne Nemačke

Zaposleni kompanije Valdkvel u istočnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringija danas su obustavili rad na nekoliko sati, tražeći iste plate i uslove koje imaju njihove kolege na zapadu zemlje.

Radnici firme koja proizvodi mineralnu vodu i bezalkoholna pića su protestovali zato su što nakon više od 30 godina od ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke njihove plate i dalje znatno manje nego na zapadu zemlje, prenosi AP.

Predstavnik sindikata je izjavio da radnici u Valdkvelu zarađuju 195 evra manje na mesečnom nivou od njihovih kolega u matičnoj kompaniji Hasia, u saveznoj državi Hesen na zapadu Nemačke, a moraju da rade dva sata više na nedeljnom nivou, javlja Tanjug.

Pored toga, radnicima na zapadu Nemačke je ponuđen za skoro 1.000 evra veći bonus zbog inflacije nego zaposlenima na istoku zemlje.

Nemačka savezna država Tiringija se graniči sa saveznom državom Hesen, ali prva je bila deo Istočne, a druga Zapadne Nemačke.

Nakon ujedinjenja Nemačke 1990. godine su plate u nekadašnjim oblastima Istočne Nemačke bile znatno manje nego na zapadu, a ova razlika primetna je i danas, zaključuje američka agencija.

Autor: Tanjug