EU se boji da će Rusija naplaćivati visok porez na profit od evropskih kompanija na ruskom tržištu kako bi finansirala rat

Zemlje EU će finansijski i pravno pomoći svojim kompanijama da napuste Rusku Federaciju, preneo je danas briselski EU Obzerver.

EU se boji da će Rusija naplaćivati visok porez na profit od evropskih kompanija na ruskom tržištu kako bi finansirala rat i zato želi da ubrza njihov izlazak iz ove zemlje.

Prema rečima predstavnika kompanije za pružanje pravnih usluga Level Leonida Ervica, ruska državna komisija u ovom trenutku razmatra više od 2.000 zahteva stranih kompanija za izlazak iz zemlje, preneo je Komersant.

Pomenuta komisija, bez čijeg odobrenja strane firme ne mogu da napuste Rusku Federaciju, sastaje se oko tri puta mesečno i ne razmatra više od sedam zahteva odjednom, tvrdi Ervic.

U aprilu je ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao da će strane kompanije koje napuštaju Rusiju morati da plate izlaznu taksu od 10 odsto, koja će biti naplaćena nakon prodaje njihove ruske imovine, prenosi Tanjug.

Odlazak stranih firmi iz Rusije treba da bude povezan sa određenim troškovima, naznačio je tada Siluanov.

Autor: Tanjug

#EU

#kompanije

#napu[tanje Rusije

#rusija