Među otkrivenim lažnim vestima su vruće društvene teme i međunarodni aktuelni događaji, navodi se u saopštenju kineskog regulatora

Kineska administracija za sajber svemir pokrenula je specijalnu kampanju za čišćenje informacija na mreži, ciljajući na naloge društvenih medija koji šire „lažne vesti“ i predstavljaju se kao državni mediji.

Od 6. aprila, kineski regulator je ugasio 107.000 naloga timova za lažne vesti i uklonio 835.000 lažnih vesti.

Taj potez Kine dolazi dok druge zemlje pokušavaju da se izbore sa poplavom lažnih vesti na mreži. Mnoge zemlje počinju da primenjuju zakone za kažnjavanje prekršilaca.

Distribucija vesti na kineskim društvenim mrežama je generalno strogo kontrolisana. Platforme kao što je Veibo, slične Tviteru, ističu teme koje pokrivaju državni mediji i cenzurišu materijale o pitanjima ili incidentima koje Peking smatra osetljivim, čak i ako za njih postoji veliko interesovanje.

Kineska administracija za sajber prostor saopštila je da je otkrila da profili "maskirani" u zvanične medije, rekreiraju scene iz novinskog studija i lažno se predstavljaju kao profesionalne voditelje vesti koristeći veštačku inteligenciju kako bi obmanuli javnost.

Među otkrivenim lažnim vestima su vruće društvene teme i međunarodni aktuelni događaji, navodi se u saopštenju kineskog regulatora.

Pojava generativne AI tehnologije, kao što je ChatGPT, podiže nivo opreza. Nedavno je u kineskoj provinciji Gansu uhapšen čovek, za koga se veruje da je koristio „ChetGPT“ da stvori lažne vesti o železničkoj nesreći.

Autor: redportal.rs