Milioni korisnika koriste ovaj alat koji po datom predlogu može da komponuje pesmu, napiše tekstove svih vrsta

Predsednik kompanije koja je razvila softver za veštačku inteligenciju ChatGPT, Sem Altman, rekao je danas na saslušanju u američkom Kongresu da je intervencija vlade ključna za ublažavanje rizika od proizvodnje sve moćnijih sistema veštačke inteligencije (AI) sledeće generacije.

- Kako ova tehnologija napreduje, shvatamo da su ljudi zabrinuti kako bi mogla da promeni život. I zabrinuti smo - rekao je Altman.

Tokom govora, pored potencijalnih pretnji, rekao je da "veštačka inteligencija ima potencijal da pronađe lek za rak", preneo je Bi-Bi-Si.

- Radimo na stvaranju alata koji bi nam jednog dana mogli pomoći da dođemo do novih otkrića i uhvatimo se u koštac sa nekim od najvećih svetskih izazova kao što su klimatske promene i lečenje raka - rekao je Altman.

ChatGPT je brzo postao globalni uspeh od svog lansiranja u novembru, a konkurentske kompanije, uključujući Gugle, utrkuju se da izdaju sopstvene verzije AI chat robota.

Milioni korisnika koriste ovaj alat koji po datom predlogu može da komponuje pesmu, napiše tekstove svih vrsta, od pisama, recepata do marketinških strategija za oglašavanje i školskih i studentskih zadataka i seminara.

ChatGPT ima pristup ogromnoj bazi podataka onlajn tekstova, od korisničkih priručnika do udžbenika i digitalizovanih knjiga.

Međutim, ovaj softver veštačke inteligencije omogućava varanje domaćih zadataka, tako da je njegova pojava izazvala zabrinutost u školskom sistemu, koju je sposobnost novijih generacija ovog alata da obmanjuju, šire neistine i krše zaštitu autorskih prava samo podstakla.

Iako nema neposrednih znakova da će Kongres doneti nova pravila veštačke inteligencije, kao što to čine evropski zakonodavci, društvena zabrinutost dovela je Altmana u Belu kuću.

Demokratski senator Ričard Blumental, koji predsedava podkomitetom Senatskog pravosudnog odbora za privatnost, tehnologiju i zakon, otvorio je saslušanje emitovanjem snimljenog govora koji je održao ChatGPT klonirajući senatorov glas.

- Šta ako bih podržao da Ukrajina preda ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - rekao je Blumental, objašnjavajući da bi se na ovaj način mogao koristiti klonirani glas zvaničnika.

Glavni službenik za privatnost i poverenje Kristina Montgomeri pozvala je Kongres da u svom obraćanju zauzme pristup "preciznoj regulativi".

- To znači uspostavljanje pravila koja će regulisati primenu veštačke inteligencije u određenim slučajevima upotrebe, umesto da regulišu samu tehnologiju - rekla je ona.

Profesor emeritus Geri Markus rekao je pre saslušanja da je čovečanstvo stvorilo mašine koje su kao "slonovi u prodavnici porculana" i da niko ne može da garantuje da su bezbedne, preneo je Bi-Bi-Si.

- Bili smo prespori da reagujemo kada su se pojavile društvene platforme, a izbori koje sada donosimo imaće trajne posledice - naglasio je on.

Autor: redportal.rs