Nutricionistkinja objašnjava koje namirnice ne bi trebalo da kombinujemo ☝🏻

Nutricionistkinja Natali Vagner upozorava na važnost pravilne ishrane i ističe da ne samo pojedinačne namirnice, već i njihova kombinacija može imati značajan uticaj na naše zdravlje. Dok su određene kombinacije hrane korisne i dopunjuju se međusobno, postoje i one koje mogu loše uticati na našu probavu, apsorpciju hranljivih materija i opšte zdravlje.

Voće posle obroka 🥪🍏

Jedna od kombinacija koju nutricionistkinja izričito savetuje da izbegavate je konzumiranje voća odmah nakon obroka koji sadrži proteine, poput mesa, ribe ili mahunarki. Ona može dovesti do sporije probave i fermentacije hrane u želucu, što može izazvati nelagodnost, nadutost i probavne smetnje. Umesto toga, preporučuje se da voće konzumirate kao međuobrok, između obroka, kako biste olakšali probavu i maksimalno iskoristili hranljive sastojke voća.

Izbegavati šećer i rafinisane ugljene hidrate 🍰

Druga kombinacija koju treba izbegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafinisanih ugljenih hidrata zajedno. Kada se konzumiraju zajedno, ovi sastojci mogu izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do oštrih padova energije i promene raspoloženja. Takođe, takva kombinacija može doprineti povećanju telesne težine i riziku od razvoja dijabetesa tipa 2. Nutricionista preporučuje da se umesto toga fokusirate na uravnotežene obroke koji sadrže celovite žitarice, proteine, zdrave masti i voće ili povrće sa nižim sadržajem šećera.

Mleko i kiseli proizvodi 🍅🥛

Takođe se preporučuje izbegavanje kombinacije mlečnih proizvoda i namirnica koje sadrže kiselu supstancu poput agruma ili paradajza. Kiselina iz ovih namirnica može remetiti probavu i uzrokovati gorušicu ili želudačne probleme. Ako želite konzumirati mlečne proizvode, nutricionista savetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Autor: Magazin Novosti