Otac napadnutog mladića izjavio je da ne razume zašto je na meti njegovo porodično preduzeće.

Osam osoba uhapšeno je nakon što je rođak prve dame Francuske Brižit Makron napadnut u ponedeljak nakon televizijskog obraćanja francuskog predsednika.

Žan Batista Tronjea su pretukli antivladini demonstranti u gradu Amijenu na severu zemlje, usled čega je zadobio povrede glave, ruku i nogu i čeka rezultate skeniranja, prenosi Bi-Bi-Si. On je napadnut ispred prodavnice čokolade u Amijenu koja je već 6 generacija u vlasništvu porodice Brižit Makron. Objekat je više puta bio na meti demonstranata, prenosi Telegraf.

Predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao je napad "neprihvatljivim", dodajući da "nasilju nije mesto u demokratiji". Napadači su pobegli sa lica mesta nakon što su komšije intervenisale. Lokalna policija je saopštila da je uhapsila 8 osoba nakon napada.

Žan Aleksandr Tronje, otac napadnutog mladića, izjavio je da ne razume zašto je na meti njegovo porodično preduzeće.

- Emanuel Makron nema nikakve veze sa našim poslom. Ne razumem sve ove ljude koji nas i dalje gnjave. Neki od njih čak pozivaju na bojkot naših radnji i proizvoda - dodao je.

Brižit Makron je danas izjavila da je potpuno solidarna sa svojom porodicom i osudila "kukavičluk, glupost i nasilje". Makron se suočava sa velikim talasom protesta širom zemlje zbog najavljene reforme penzionog sistema, kojom je predviđeno da se podigne starosna granica za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Autor: Telegraf