Mnogi od nas ih redovno praktikuju

Na društvenoj mreži TikTok dermatolog Amna Adel iz Londona često deli savete iz oblasti za koju je specijalizovana, učeći pratioce kako da brinu o našem najvećem organu - koži. 🥰

Ona takođe deli i video-zapise o raku kože i promenama mladeža kako bi podigla svest o simptomima, piše Daily Mail, a prenosi ona.telegraf.rs.

U novim snimcima dr Adel govorila je o navikama koje uništavaju kosu, a koje mnoge od nas redovno praktikuju.

 IZBEGAVAJTE PUNĐU I REP ⛔👱🏻‍♀️

Kad nam kosa nije savršeno čista ili isfenirana, najčešće pribegavamo dvema firzurama - ili skupimo kosu u rep ili napravimo punđu. To je, objašnjava dermatolog, velika greška.

- Povlačenje kose i povlačenje folikula dlake može da dovede do trajnog gubitka kose - upozorava dr Adel i dodaje da vezivanje kose u rep, kao i pravljenje čvrste pletenice ili punđe ne bi trebalo da bude česta praksa.

SUVI ŠAMPON 🧴

Nepravilno nanošenje suvog šampona može da ošteti kosu.

- Kad stavite suvi šampon, ostavite ga da odstoji neko vreme, nemojte ga odmah uklanjati iz kose. Šamponu je potrebno više od desetak sekundi da “pokupi” višak ulja - podseća dr Adel.

ZAŠTITNI FAKTOR I NA SKALPU ☀️

Kad dođu topli dani, malo je onih koji će se setiti da sredstvo sa zaštitnim faktorom nanesu na skalp.

- Ne zaboravite da je vaša koža glave takođe iziskuje zaštitu od sunca. Ne biste verovali kolika je količina oštećenja od sunca i karcinoma kože koje sam videla uz razdeljak. Zato se pobrinite da zaštite kožu glave nanošenjem zaštitnog faktora u spreju - apeluje dermatolog.

NE TRLJAJTE MOKRU KOSU PEŠKIROM 🧼

Ovo je greška koju pravi gotovo svaka žena - čim opere kosu, istrlja je peškirom kako bi eliminisala višak vode.

- Kosa se najviše lomi onda kad je mokra - podseća dr Adel i dodaje:

- Kad je tako mokru istrljate peškirom, dodatno je lomite i oštećujete. Umesto toga protrljajte kosu peškirom od mikrovlakana. Tako ćete apsorbovati višak vlage, a nećete oštetiti vlasi.

ŠAMPON JE SAMO ZA KOŽU GLAVE 🧴

Kad pere kosu, većina žena stavlja veću količinu šampona ne samo na kožu glave, već i na kosu. Dr Adel podseća da će šampon “odraditi posao” i ukloniti nečistoće sa kose dok se tokom pranja prirodno bude spuštao niz vlasi.

Ona, takođe, savetuje da uvek koristite šampon sa balzamom i objašnjava zašto:

- Ovo pomaže u zatvaranju kutikule kose, pa će vlasi biti sjajnije. Takođe pomaže da kosa postane jača i pruža zaštitu od UV zraka.

Autor: ona.telegraf.rs