Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se mini-palma, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

Međunarodni filmski festival počinje danas u Kanu, sa crvenim tepihom preko kog će preći brojne zvezde među kojima Harison Ford, Džoni Dep i Natali Portman, a u trci za Zlatnu palmu je 21 film.

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala održanog u julu zbog epidemije virusa korona, posetioci festivala i filmske zvezde u Kan se vraćaju tradicionalno u maju, a prvi put od početka epidemije neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Glumac Forest Vitaker, poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu Ptica Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.

Kako svetski mediji pišu, festival će biti održan u svetlu ratnih sukoba u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatnu palmu.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsednik žirija i zameniće američkog reditelja Spajka Lija, koji je dodelio Zlatnu palmu filmu Titane francuske rediteljke Žilije Dikurno u kojem igra Lendon.

Film koji bi možda mogao da izazove polemiku je Žan de Bari francuske rediteljke Maiven, protiv koje je novinar Edvi Plenel podneo tužbu da ga je napala u jednom restoranu. Rediteljka je priznala da je to učinila. Njen film je priča o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Dep.

Polemiku može da izazove i film Povratak francuske rediteljke Katrin Korsini. Filmu je oduzeto finansiranje iz javnih sredstava, jer protagonisti nisu prijavili snimanje simulirane eksplicitne seksualne scene sa glumicom mlađom od 16 godina, kako to nalaže zakon.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se mini-palma, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji "Određeni pogled".

Autor: RedPortal