On je istakao da su i dalje nerešena pitanja izvoza amonijaka i platnog sistema SWIFT

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Verišnjin izjavio je danas da sporazum o žitu neće biti produžen ukoliko Moskva ne dobije garancije da će njeni zahtevi biti ispunjeni do 18. maja.

On je istakao da su i dalje nerešena pitanja izvoza amonijaka i platnog sistema SWIFT iz kojeg je Rusija izbačena, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je danas da je ostvaren napredak tokom pregovora o crnomorskom sporazumu o žitu u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi, strane su se složile da nastave sa tehničkim sastancima o sporazumu, koji ističe 18. maja, prenosi Rojters.

- U okviru bilateralnih i multilateralnih sastanaka koji su održani u Istanbulu uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije i Ujedinjenih nacija, dogovoreno je da se nastavi rad na ekspertskom nivou koji će biti organizovan u Turskoj - dodaje tursko ministarstvo odbrane.

Navodi se da će sastanci biti organizovani u četvorosmernom formatu kako bi se obezbedio efikasan nastavak sprovođenja sporazuma o žitu, prenosi TASS.

Pet članica EU traži produženje ograničenja uvoza ukrajinskog žita

Ministri poljoprivrede pet država na istoku Evropske unije pozvali su danas na modifikaciju i produženje uredbi kojima se ograničava uvoz poljoprivrednih dobara proizvoda iz Ukrajine.

U pismu koje su potpisali ministri Bugarske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovačke poziva se da se ograničenje uvoza produži do kraja godine, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Navodi se da se zabrana ne odnosi na robu uvezenu prema ugovorima zaključenim pre 2. maja, čime se stvara rizik da nedatirani ugovori budu ocarinjeni, javlja poljska agencija PAP, prenosi Rojters.

Evropska unija je 2. maja uvela ograničenja do 5. juna na uvoz ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i semena suncokreta kako bi ublažila višak ponude ovih žitarica u pet istočnoevropskih članica Unije.

Autor: Tanjug