Kad odem, kad zamumla vetar zimske Oče naš...

Na današnji dan 1953. godine u Ulici Jovana Cvijića u Novom Sadu rođen je Đorđe Balašević, najpoznatiji srpski i jugoslovenski kantautor.

Njegove pesme prepune su autobiografskog. Kao đak, Đole je pisao pesme i maštao da postane fudbaler. Ovaj period njegovog života oseća se u sentimentu pesme Prva ljubav, koju je 1978. godine snimio sa grupom Rani mraz:

Jedino mi važno bilo Da postanem levo krilo Il' centarfor školskog tima.

IZVOR: YT / Đorđe Balašević Official

Napustio je gimnaziju u trećem razredu, zbog odbojnosti prema prirodnim predmetima. Iako je maturirao vanredno i upisao studije geografije, koje nikad nije završio. Ovaj period njegovog života opisan je u pesmama sa albuma Mojoj majci umesto maturske slike u izlogu, među kojima su Drago mi je zbog mog starog i Uticaj rođaka na moj životni put.

IZVOR: YT / Đorđe Balašević Official

Muzičku karijeru započeo je 1977. godine u grupi Žetva, da bi naredne godine osnovao Rani mraz. Uoči snimanja pesme Računajte na nas, grupi se pridružuju Bilja Krstić i Bora Đorđević. Prvu nagradu osvaja na splitskom festivalu i rasprodaje 8 koncerata u beogradskom Domu sindikata.

Na odsluženje vojnog roka odlazi 1980. godine i učestvovao u snimanju televizijske serije Vojnici, za koju je snimio i odjavnu numeru.

IZVOR: YT / mzkalas

Povukao se početkom devedesetih zbog rata i raspada SFRJ, ali je 1993. godine snimio album Jedan od onih života i 1996. godine album Naposletku. Javno se angažovao kao protivnik Slobodana Miloševića.

Pisao je pesme za Zdravka Čolića, Kikija Lesendrića, Frana Lasića, Mikija Jevremovića, Đorđa Marjanovića, Arsena Dedića, Željka Samardžića, Miroslava Ilića...

Napisao je 5 knjiga. Prema pesmi Priča o Vasi Ladačkom je 2004. godine snimljen film Jesen stiže, Dunjo moja, a po motivima romana Kao rani mraz je 2010. godine snimio istoimeni film, čiji je bio reditelj i scenarista.

Preminuo je 19. februara 2021. godine. Na prostorima čitave bivše Jugoslavije organizovani su komemorativni skupovi, gde mu je odata počast uz njegove pesme.

IZVOR: YT / Đorđe Balašević Official

Autor: redportal.rs