Ministarka rudarstva i energetike istakla prioritete

Energetska tranzicija i energetska stabilnost i nezavisnost su naša dva glavna zadatka u oblasti energetike, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović i navela da je neophodno obezbediti put ka čistijim izvorima energije, a sa druge strane energetsku sigurnost i nezavisnost.

Na otvaranju Beogradskog energetskog foruma ministarka je izjavila:

Mi se velikim delom oslanjamo na energiju dobijenu iz uglja a ubuduće ćemo morati da jačamo naše hidro potencijale jer raste privredna proizvodnja u našoj zemlji i biće nam potrebno da što više struje proizvodimo iz domaćih kapaciteta kako bismo zadovoljili potrebe i privrede i građana.

Đedović je navela da se radi na više frontova a jedan je usvajanje plana prioritetnih investicija u energetici vredan više od 15 milijardi evra, od čega je više od 10 milijardi namenjeno za nove energetske kapacitete.

Istakla je da će se to raditi sa strateškim partnerima pre svega iz Evropske unije, SAD, Kine i regiona i navela da se radi o više projekata kao što su samobalansirajuće solarne elektrane velikog kapaciteta, čak do jedan gigavat, do izgradnje nove hidroelektrane (HE) Bistrica i razmatranja izgradnje Đerdap III, odnosno da li je to tehnički i finansijski opravdano.

Navela je da se planira izgradnja solarne energije Morava, vetroparka Kostolac, Vlasinske HE ali i revitalizacija postojećih hidroelektrana.

Autor: tanjug.rs