Snimanje počinje u septembru

Popularni srpski glumac Igor Đorđević tumačiće naslovnu ulogu u igranom filmu Đeneral, čije snimanje treba da počne u septembru ove godine.

Reč je o prvom igranom filmu o armijskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, načelniku štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske i ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, koji je nakon poraza i kapitulacije u Aprilskom ratu okupio oficire i vojnike van zarobljeništva i nastavio otpor okupatoru.

Predprodukcija filma započeta je u maju 2022. godine, a film se snima u produkciji Preduzeća za kinematografsku delatnost Pogledi iz Kragujevca. Radnja filma smeštena je u ranu jesen 1943. godine i njen centralni motiv jeste promena politike Saveznika prema generalu Mihailoviću. U samom filmu, koji će se snimati u Višegradu, okolini Užica, Ovčar Banji, na Gledićkim planinama, Rudniku i Ravnoj gori, biće prikazana i bitka za Višegrad.

dIZVOR: YT / Pogledi

Pored Đorđevića, u filmu se pojavljuju glumci Dušan Vukašinović (glumac Srpskog narodnog pozorišta) kao potpukovnik Mirko Lalatović, Miloš Krstović kao Luka Baletić, Milomir Rakić kao Zaharije Ostojić, Igor Borojević u ulozi majora Dragoslava Račića, zatim Petar Lukić i mnogi drugi. Uloga britanskog brigadira Armstronga pripala je Stevanu Mrđenoviću, dok će likove majora Arči Džeka i Bila Hadsona tumačiti Luka Miljković i Nikola Vasiljević

Uloga partizanskog komandanta pripala je Dejanu Cicmiloviću, a lik zamenika komandanta muslimanske milicije tumačiće Gavrilo Jovanović, jedan od najpoznatijih glumaca iz Republike Srpske. Predviđeno je da u filmu budu prikazani nemački i ustaški oficiri, dok će ukupno biti angažovano 40 glumaca i oko 800 statista.

Scenario, produkciju i režiju filma potpisuje Milosav Samardžić, autor više desetina publicističkih monografija o generalu Mihailoviću i Jugoslovenskoj vojsci u Otadžbini, nekoliko dokumentarnih filmova i 2 dokumentarne serije na temu Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, kao i jednog igranog filma Opkoljeni.

Autori filma saopštili su da je u toku izrada 300 uniformi za potrebe filma, koje izrađuje kostimografkinja Goca Jagličić iz Kragujevca.

Autor: redportal.rs