Televizija prvi put prenosila neki sportski događaj iz Kragujevca

Brazilski fudbalski klub Santos bio je 60-ih i 70-ih dvostruki šampion planete. Uprava brazilskog kluba je odlučila da napravi putovanje po svetu. Pele je i tada važio za veliku fudbalsku zvezdu. On je sa još sedmoricom brazilskih fudbalera doputovao 1969. na jugoslovensku turneju.

Na turneji po Jugoslaviji fudbaleri Santosa igrali su protiv Dinama, Crvene zvezde, Radničkog i Željezničara. Te godine kragujevački Radnički izborio je prvi put plasman u Prvoj fudbalskoj ligi Jugoslavije. Po dolasku uprave brazilskog kluba na stadion JNA odlučeno je da Santos ne igra utakmicu protiv Partizana već protiv Radničkog, jer je Radnički pobedio na toj utakmici 4:1.

Sredinom septembra 1969. odigran je meč između Radničkog i Santosa rezultatom 4:4. Tada je televizija prvi put prenosila neki sportski događaj iz Kragujevca. Na društvenoj mreži Tviter pojavila se slika iz novina na kojoj su Pele i ostali brazilski fudbaleri posetili spomen-park Šumarice, i na taj način odali počast ubijenim srpskim đacima i profesorima.

IZVOR: TW / @hermankg

Autor: redportal.rs

#Kragujevac

#pele

#radnički

#santos

#zvezda