U pravoslavnom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. U pravoslavnom kalendaru ovaj dan je označen crvenim slovom, a ovogodišnji se pao tokom trodnevne žalosti u Srbiji.

Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika. Crkva na ovaj dan obeležava pogubljenje Svetog Georgija, koje se desilo 23. aprila 303. godine.

Đurđevdan je praznik sa velikim brojem običaja. 🧐

Đurđevdan se smatra granicom između zime i leta, praznik vezan za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Prema jednom od verovanja, uveče, uoči Đurđevdana, neko od ukućana nakida zelenih grančica u najbližoj šumi i njima okiti vrata i prozore na kući i ostalim zgradama kao i ulazne vratnice i kapije.

Foto: Shutterstock

Uoči Đurđevdana, domaćica spušta u posudu punu vode razno prolećno bilje, a onda odmah spušta: dren, pa za njim zdravac, i na kraju grabež i crveno jaje, čuvarkuću koja je ostala od Uskrsa; to se zatim stavi pod ružu u bašti da prenoći, prenosi Telegraf.rs.

Ujutru se svi redom umivaju vodom: deca - da budu zdrava kao dren, devojke - da se momci grabe oko njih, stariji - da budu zdravi, domaćin - da mu kuća bude dobro čuvana...

Autor: Telegraf.rs / Redportal.rs