Ne dajte se prevariti

Iako je već dugo vremena poznato da nošenje maske efektivno utiče na smanjenje širenja koronavirusa, manje je znano među ljudima kako one štite respiratorni trakt onoga ko ih nosi i drugih ljudi u njegovoj blizini.

U članku Fizika fluida istraživači Univerziteta Masačusets i Univerziteta Kalifornija Baptist ispitali su efekat nošenja troslojne hirurške maske (najobičnije maske) na protok vazduha ka plućima i njen efekat na inhalaciju vazduha u kontekstu količine taloženja čestica u gornjim delovima respiratornog sistema.

Prva stvar koju su ustanovili jeste da stalno nošenje jedne maske negativno utiče na protok vazduha i njegovo filtriranje*. Negativno u kontekstu toga da što je duže korišćena maska, njena sposobnost filtriranja vazduha se smanjuje zbog uticaja spoljašnje sredine. Stoga, nošenje maske koja ima manje od 30% sposobnost filtracije je gore nego je ne nositi uopšte.

Tokom daljeg istraživanja, da bi se dobili detaljniji podaci, napravljen je realan model ljudskog lica sa maskom, na koji su postavljeni senzori da prate protok čestica. Kroz nju su propuštane najrazličitije čestice (oblika i veličina) i praćeno je njihovo taloženje na licu, disajnim putevima, nosu, farinksu i plućima.

Test je jasno ukazao da se menja strujanje vazduha oko lica. Umesto da ulazi ili kroz nos ili usta, vazduh prodire celom površinom hirurške maske (u oba smera) smanjenom brzinom.

Niža brzina vazduha u blizini lica olakšava ulazak čestica u nos, tako da čak iako maske isfiltriraju određen broj čestica, deo njih će završiti u nosu.

pročitajte još

Manji PDV na maske! 😷

Efikasnost filtriranja troslojne hirurške maske može varirati od 65% (ako je nova), do 25% (ako je korišćena). Prema rezultatima, utvrđeno je da će nova maska pružati odličnu zaštitu, ali starije je bolje odmah baciti.

Tako da kada sve saberemo, najobičnija jednokratna maska i te kako pruža zaštitu od koronavirusa, ali je potrebno redovno je menjati. Nošenje adekvatne zaštite, čak i najosnovnije, koja je ovde testirana, nemerljivo pozitivno utiče na prevenciju zaraze. Kompleksnije maske, poput N-95, samo još više podižu nivo zaštite.

* Kada se kaže filtriranje, ne odnosi se samo na virus, već na apsolutno sve. Procenat filtriranja se ne odnosi na procenat filtriranja virusa, već na procenat zaštite od svega što može negativno uticati na respiratorni sistem.

Autor: American Institute of Physics / redportal.rs

#COVID-19

#Hirurške maske

#Korona virus

#Maske

#covid

#koronavirus

#kovid