Ukrajinska ambasada od BiH traži informaciju o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je Ministarstvu spoljnih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o poreklu predmeta iz ukrajinske kulturne baštine, a koji je Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegove posete BiH 14. decembra.

Ikona je Lavrovu uručena tokom sastanka u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu kojem su prisustvovali i čelnici Vlade RS, te predsednica entiteta Željka Cvijanović.

Radi se o pozlaćenoj ikoni staroj 300 godina, čije je poreklo iz Luganska iz Ukrajine, na kojoj je utisnut i pečat, koji dokazuje originalnost. Na fotografiji se vidi voštani pečat po kojem je ikona registrovana kao vlasništvo Ukrajine još dok je ta država bila deo SSSR-a. Međutim, nema više pojedinosti o tome kako je i gde sporna ikona pronađena.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da je BiH trenutno pod vrlo ozbiljnom optužbom ukrajinske ambasade zbog pozlaćene ikone koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Turkovićeva je navela da što pre treba reagovati na notu ambasade Ukrajine, koja od BiH traži sve informacije o nestaloj pozlaćenoj ikoni iz Luganjska staroj 300 godina, koja je bila u posedu Milorada Dodika pre nego što ju je poklonio Lavrovu.

Ona je navela da Tužilaštvo BiH, na osnovu ukrajinske note, ima ozbiljnu osnovu da izvrši uvid kako je Dodik došao u posed otuđene ukrajinske imovine. 

Autor: redportal.rs

#Bosana i Hercegovina

#Dodik

#Lavrov

#Republika Srpska

#Ukraijan

#ikona