Vašington mora da shvati koliko je opasna takva direktna umešanost, iznosi PR Kremlja

Ruske vlasti danas su optužile Sjedinjene Američke Države da stoje iza napada na Kremlj koji je, kako navode, za cilj imao ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Vašington treba da bude svestan da Rusija zna da bira mete, a da Ukrajina samo sprovodi planove SAD, prenosi Rojters.

"Veoma je važno da Vašington shvati da mi to znamo i da bude svestan koliko je opasno tako direktna umešanost u sukob", upozorio je Peskov.

On je istakao da Moskva zna da Kijev i sredstva i mete za napade bira po naređenju Vašingtona."Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Vašingtonu, apsolutno su smešni", poručio je Peskov, prenosi TAS S.

On je rekao da je, nakon pokušaja napada, radno okruženje u Kremlju normalno, da svi rade, kao i da ruski predsednik ostaje miran u teškim situacijama, što je bio slučaj i prilikom napada na Kremlj.

Peskov je naveo da Ruski istražni komitet i druge agencije trenutno istražuju ukrajinski napad dronom na Kremlj, ali je istakao da podaci ruskih specijalnih službi ukazuju na činjenicu da je Ukrajina bila umešana u pokušaj napada na Kremlj.

"Ono što se desilo zahteva veoma temeljnu istragu, brzu istragu. O tome se brinu Istražni komitet i druge službe. Ne mogu da vam kažem kada treba očekivati rezultate. To zavisi od njih", rekao je Peskov.

Istakao je da su mere bezbednosti u Kremlju već pojačane, ali da je to tema za ozbiljnu analizu stručnjaka. On je dodao da Rusija razmatra različite opcije kada je reč o odgovoru na ukrajinski pokušaj napada dronovima na Kremlj.

"Širok je izbor, ali naravno, ovde ne mogu da iznosim detalje. U svakom slučaju, to će biti samo dobro osmišljeni koraci koji zadovoljavaju interese naše zemlje", rekao je Peskov na konferenciji za medije.

Govoreći o predstojećoj Paradi pobede na Crvenom trgu 9. maja, Peskov je rekao da će se Putin obratiti, "kao i obično".

Odgovarajući na pitanje novinara o mirovnoj misiji koju je spomenuo papa Franja, Peskov je rekao da su Moskvi poznata razmišljanja pape, ali da ruske vlasti nemaju informacije o konkretnim idejama Vatikana.

Iz kabineta ruskog predsednika juče je saopšteno da je Ukrajina pokušala da izvede napad dronovima na rezidenciju Vladimira Putina u Kremlju, što su ukrajinske vlasti negirale.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije planirao nikakve dodatne razgovore sa stranim liderima nakon napada na Kremlj, rekao je Peskov.

"Predsednik trenutno ne planira nikakve razgovore sa stranim liderima, sledeći međunarodni kontakt u ovom trenutku su rusko-kirgiski pregovori u okviru radne posete predsednika Kirgizije Sadira Žaparova Rusiji", rekao je portparol Kremlja i dodao da za sada nema planiranih međunarodnih kontakata Putina do 8. maja, prenosi Taš.

Ranije je saopšteno da će od 8. do 9. maja Žaparov posetiti Moskvu, gde ce razgovarati sa ruskim liderom i prisustvovati Paradi pobede 9. maja.

Kako podseća ruska agencija, Kijev je 3. maja pokušao da sa dva drona napadne rezidenciju ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju, a vojne i specijalne službe su odmah onesposobile neprijateljski napad, saopštila je ranije pres služba predsednika.

Putin nije povređen i nastavlja da radi kao i obično. Kremlj je saopštio da je napad bio teroristički akt i pokušaj ubistva šefa države, dodajući da Rusija zadržava pravo da uzvrati kako i kada smatra prikladnim.

Autor: Tanjug / redportal.rs