Dokument koji se sada pojavio u javnosti u jeku afere Pentagon-Liks dobijen je, navode mediji, provalom u IT sistem

Američke tajne službe i dalje špijuniraju nemačku vladu iako je američka administracija najavila prekid špijunskih aktivnosti nakon skandala prisluškivanja 2013. godine, preneli su danas nemački mediji.

- Američke tajne službe su špijunirali nemačke vladine organe i posle skandala špijuniranja nemačkih političara 2013. godine - prenosi javni servis ARD i nedeljnik Cajt, pozivajući se na dokumente koji su nedavno izašli u javnost, iz tzv. afera Pentagon-Leaks.

Nemački mediji došli su do dokumenata iz kojih je vidljivo da su američke tajne službe špijunirali nemačko Ministarstvo odbrane. Konkretno, reč je o odnosima Nemačke i Kine u oblasti vojne saradnje i izveštaju sa sastanka u februaru ove godine.

Kako prenose nemački mediji, nije sporan sadržaj materijala u kojem nemačko Ministarstvo odbrane ocenjuje da saradnja sa Kinom ne treba da se osporava, ali činjenica da dokument pokazuje da su američke vlasti do tih podataka došle nakon obećanja nemačka vlada 2013. da će prestati da špijunira nemački vrh.

Tada je otkriveno da su američke tajne službe redovno, delom sa prislušne stanice u zgradi američke ambasade u centru Berlina, prisluškivale mobilne telefone nemačkih političara, između ostalih i tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Dokument koji se sada pojavio u javnosti u jeku afere Pentagon-Liks dobijen je, navode mediji, provalom u IT sistem. Predstavnici nemačke vlade su u prvom reagovanju na medijske navode naveli da se slučaj prvo mora rasvetliti sa američkim kolegama.

Autor: redportal.rs