Opcija za sve koji žele da se njihovi uneti podaci ne koriste u bilo kakvom obliku

OpenAI je objavio da uvodi opciju iknognito opcije koja će sprečiti pitanja postavljena tokom razgovora sa AIjem da se koriste za obuku AIja. Kako navode, ova opcija će sačuvati privatnost korisnika i dozvoliti korisnicima da biraju koji razgovor žele da sačuvaju, potencijalno otvarajući AI i kompanijama koje rade sa osetljivim podacima.

Otkad je eksplodirao u mejnstrim, ChatGPT je pod konstantnim okom javnosti na koji način sakupljaju podatke i treniraju veštačku inteligenciju. GPT-4 i njegovi prethodnici su veliki multimodalni modeli, što znači da preuzimaju ogromne količine podataka i generišu odgovor kao rezultat analize - ali ovaj način zahteva zaista veliku količinu podataka. Da bi osigurali konstantan dovod podataka, sami ljudi koji koriste AI ga i treniraju, dok je čet preko kojeg se razgovara u suštini jedan veliki trenažni set.

Ovakav sistem predstavlja veliki bezbednosni problem, međutim ChatGPT je poprilično dobar u generisanju koda i rešavanju problema koji mogu nastati u kodiranju - ali je stalno zabranjen od strane softverskih kompanija jer svaki kod koji se ubaci u njega može da bude slobodno dostupan OpenAI na korišćenje. Na ovaj način kod mnogih developera u koji su uložili mnogo truda da razviju, može biti ukraden, takođe mnoge kompanije na ovaj način mogu biti izložene velikim sajbernapadima.

Stoga ChatGPT je zabranjen u Italiji iz straha od bezbednosnih problema, i dostavljen mu je rok da do 30. aprila promeni način na koji sakuplja podatke.

Sada, OpenAI je objavio uvođenje opcije koja bi sprečila određene četove da se pojave u čet istoriji i sprečila da se pojave u "trenažnom modu" AIja.Prema izjavi kompanije, kada se uključi mod čet će biti sačuvan do 30 dana i nadgledaće se samo radi praćenja da li je došlo do zloupotrebe podataka nakon čega će se brisati.

Na kraju obavestili su sve korisnike da će ChatGPT dobiti i biznis opciju sa pretplatom, koja će omogućiti profesionalcima bolju kontrolu nad svojim podacima. Biznis pretplata če početi sa radom od sledećeg meseca.

Autor: redportal.rs