Monitoring trenutno pokazuje očekivan povećan broj krpelja koji je uobičajen za proleće

U Beogradu pred prvomajkse praznike počinje velika prolećna akcija suzbijanja krpelja, a Ekipe JKP Gradska čistoća iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine danas i sutra će sprovoditi akciju kontrole i smanjenja krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda od 10 do 14 časova.

- Intenzivnija akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi u periodu od 10.00 do 14.00 časova danas i sutra jer je tada najveća aktivnost krpelja i tada su tretmani najefikasniji i zbog toga molimo građane da nam omoguće nesmetan rad. Mnogo je veća bojazan od uboda krpelja nega od naših preparata. Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana tretmani će se sprovoditi na svim značajnijim izletištima, parkovima i šumana. Danas planiramo teritorije opština Surčin, Palilula i Čukaricu. Sutra nastavljamo Čukaricu, Rakovicu, Novi Beograd, Lazarevac, pokrivamo i gradske i prigradske sredine - rekla je za Tanjug Ivana Đurić Maslovara, doktorka veterinarske medicine.

Prema njenim rečima, monitoring trenutno pokazuje očekivan povećan broj krpelja koji je uobičajen za proleće, prenosi B92.

- Hemijski tretman je samo jedna od karika u zaštitu od krpelja, moraju i sami da se zaštite, što znači da koriste repelente, da izbegavaju neuređeno zelenilo, da štite kućne ljubimce i ukoliko primete krpelja na sebi da se javlje najbližoj zdravstvenoj ustanovi, a nama mogu da donesu na analizu. Suzbijanja krpelja sprovode se ukoliko vremenske prilike to dozvole, a za potrebe hemijskog tretmana ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i koji je upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda - dodala je Đurić Maslovara.

Ona je istakla da se tretmani sprovode prema monitornigu, odnosno brojnosti krpelja, ali i pozivima građana.

- Ukoliko građani primete brojnost krpelja mogu se javiti svakog radnog dana od 07.00 do 15.00 časova da prijave lokacije ekipa JKP 'Gradska čistoća' pozivom na besplatni broj telefona 0800 000 807 ili putem elektronske pošte na adrtesu ekologija@gradskacistoca.rs - rekla je Đurić Maslovara.

Autor: B92.net