Prema Stoltenbergovim rečima, NATO veruje da je obezbeđivanje što je moguće više oružja Kijevu najbolji način da se olakša mir u Ukrajini

Više od 98 odsto borbenih vozila koje je NATO obećao Ukrajini već je isporučeno, izjavio je u četvrtak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.

- Generalno, preko Kontakt grupe koju predvode Sjedinjene Američke Države, NATO saveznici i partneri pružili su Ukrajini podršku bez presedana. Više od 98 odsto borbenih vozila obećanih Ukrajini je već isporučeno. To znači preko 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i drugu opremu, uključujući ogromne količine municije. Ukupno smo obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada - istakao je on na sastanku sa premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom u Briselu.

Prema Stoltenbergovim rečima, NATO veruje da je obezbeđivanje što je moguće više oružja Kijevu najbolji način da se olakša mir u Ukrajini, jer će omogućiti režimu predsednika Vladimira Zelenskog da bude u jakoj pregovaračkoj poziciji. Međutim, šef NATO-a je upozorio na potcenjivanje ruske vojske i tvrdio da Rusija šalje hiljade vojnika da napadnu grad Artjomovsk (koji se u Ukrajini zove Bahmut).

Betel je zauzvrat primetio da Luksemburg nije imao oružje da pošalje Ukrajini, zbog čega je davao finansijski doprinos, plaćajući ono što je Kijev tražio.

Autor: Redportal.rs