Prema Podoljaku, jedini mogući način da se obezbedi mir u Evropi je ulazak postsovjetske republike u NATO.

Politika Sjedinjenih Država i nekoliko zapadnih zemalja, koja je primorala Ukrajinu da odustanu od nuklearnog oružja, dovela je do aktuelnog sukoba u republici, napisao je na Tviteru savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak, prenose Novosti.rs.

Nažalost, Sjedinjene Države, zajedno sa nizom zapadnih zemalja, naterale su Ukrajinu da odustane od nuklearnog i drugog naoružanja kako bi osigurale garantovanu bezbednost i stabilnost u regionu, napisao je on.

Prema Podoljaku, jedini mogući način da se obezbedi mir u Evropi je ulazak postsovjetske republike u NATO.

Organizacija Severnoatlantskog pakta (NATO) planira da usvoji saopštenje o Ukrajini na svom predstojećem samitu u Viljnusu, izjavila je u sredu Seleste Valander, pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost.

Izjava NATO-a o važnosti Ukrajine kao evropske zemlje, njenom pravu da postoji unutar njenih međunarodno priznatih granica kao suverena i nezavisna država - biće značajna.

Po njenim rečima, to bi trebalo da budu ključan rezultat samita Severnoatlantske alijanse u Viljnusu. Ovaj multilateralni samit zakazan je za 11. i 12. jul 2023.

Autor: novosti.rs