Cene hrane na rekordnom nivou

Više decenija se gradilo jedinstveno tržište u Evropi koje je imalo za cilj da se carinske barijere ukinu kako bi kretanje roba, usluga, kapitala i ljudi bilo lakše. Smanjenje i na kraju praktično nestanak granica i barijera između članica Evropske unije bio je pun pogodoka, jer se konkurentnost povećala a cene su bile pristupačnije.

Ali onda je došao trenutak da je narod Velike Britanije odlučio da napusti Evropsku uniju što je sa sobom donelo i posledice.

Naime, kako piše Politico.eu u protekloj nedelji britanske poslovne grupe imale su uvid u planove britanske vlade nakon odluke da se napusti Evropska unija. Pojedini su izjavili da će planovi dovesti do dodatnog povećanja hrane.

Ono što predstavlja problem za Veliku Britaniju je činjenica da uvozi 30% hrane upravo iz Evropske unije. Prema postojećim podacima za 2020. godinu godišnja inflacija na hranu iznosila je više od 19%!

Britanska vlada je navodno saopštila poslovnim krugovima da će se susresti sa 400 miliona funti dodatnih troškova.

Pored rata u Ukrajini koji je prouzrokovao skok namirnica ovakav vid novih troškova dodatno će pogoditi džepove građana Velike Britanije.

Autor: redportal.rs